Reunions virtuals: el repte de l’eficiència

Reunions virutals
A l’èpica primera escena de la pel·lícula Superman (1978), els malvats General Zod, Ursa y Non són condemnats per decisió del Consell de Krypton a la Zona Fantasma, on són transportats a través d’una espècie de presó bidimensional. Situats ara en plena pandèmia, tots ens hem vist abocats a un univers de relació en dues dimensions. Empreses, famílies, professionals, docents, conferenciants, entitats…. absolutament tots hem hagut d’adaptar-nos a la nova realitat, basada en la distància i les trobades en el món digital, on podem destacar les reunions virtuals.

En una cultura mediterrània com la nostra, tan acostumada al contacte físic, suposa un esforç d’adaptació, de nous codis, que poden en part dificultar la comunicació; però també representa la possibilitat d’utilitzar recursos extraordinaris, sovint inèdits, que poden afegir noves cotes d’eficiència en les relacions “a distància”.

És obligatori doncs, per a totes les persones que ens dediquem a la “cosa social”, però potser també per al ciutadà que vol esdevenir actiu en la seva comunicació interpersonal tot i les necessàries restriccions, investigar quines possibilitats ens ofereixen les eines específiques que ja existien, i la miríada de noves opcions que van prenent cos impulsades per la creativitat i la necessitat.

Els principis bàsics que haurien de regir aquest viatge de descobriment per terres ignotes, són:

1. El convenciment que allò que podem incorporar a les nostres reunions pot enriquir la comunicació, fer-la més eficient.

2. L’actitud d’aprenentatge actiu, la necessitat d’investigar, testar propostes, triar allò que més i millor s’adapta a les nostres necessitats, i no quedar-nos només amb el que tenim a l’abast.

3. Incorporar el domini de les eines de dinamització i gestió de reunions com una competència perenne, que mantindrem i utilitzarem més enllà de la durada de la maleïda pandèmia, i que ens aportarà coses tant en la vessant personal com en la professional.

Racionalitzar les reunions i trobades, fer les indispensables, acotar la seva durada, fer-les eficients des del punt de vista comunicatiu i afables des del punt de vista de la gestió de les emocions, forma part d’un know-how que haurem d’aprendre. Abans de la Covid-19 i de la nova moda de les reunions virtuals ja patíem sovint la pandèmia de la “reunionitis”, amb reunions innecessàries, inacabables o directament inútils. Aprofitem doncs l’avinentesa per rectificar els errors del passat, i per orientar-nos al futur amb el desenvolupament i domini de noves eines, estratègies i recursos, així com per estimular als territoris l’alfabetització digital de persones social i econòmicament vulnerables. L’escletxa digital s’eixampla i deixarà un pòsit de grans desigualtats que ens afectarà en la recuperació econòmica, en la convivència i en tots els ordres de la vida, si no hi posem remei.

A la Plataforma volem facilitar que la teva empresa, institució o associació s’adapti a les noves funcionalitats de la tecnologia i pugui oferir la seva millor versió. Si vols més informació sobre el nostre servei de dinamització de reunions virtuals entra a https://www.plataformadecomunicacio.com/plataforma-didees/reunions-virtuals/ o contacta amb nosaltres per a que et fem una proposta personalitzada.