Els Punts Liles de l’estiu se salden sense incidents greus

Punts Liles contra les agressions sexuals

Què són els Punts Liles i per a què serveixen

La feina de sensibilització i prevenció als Punts Liles resulta fonamental per evitar casos d’abús o agressió sexuals.

A l’hora de fer un servei de Punt Lila l’objectiu principal és no haver d’atendre víctimes. La tasca de sensibilització i prevenció és fonamental ja que en ella es basa l’èxit del punt.

Aquest estiu, La Plataforma ha organitzat i gestionat punts liles contra les agressions sexuals en una vintena d’ajuntaments de Catalunya i en tots ells la valoració és positiva ja que no s’ha hagut d’atendre cap cas d’abús o agressió sexual.

Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Badalona, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Malgrat de Mar, Badia del Vallès, Gironella, Sant Andreu de la Barca, Torredembarra, Solsona… són alguns dels consistoris que han dipositat la seva confiança en La Plataforma per vetllar per unes festes en igualtat.


La violència sexual en l’oci nocturn

En l’àmbit de l’oci nocturn i de festes, sovint es toleren actituds, i fins i tot agressions, que en altres contextos serien inacceptables. Per tal d’eradicar comportaments que no haurien d’estar normalitzats, és fonamental la implicació de tota la societat i aquí juguen un paper destacat els punts liles.

Per tot això, des de Plataforma de Comunicació fem una crida tant a l’acció individual com a l’acció col·lectiva i al mateix temps valorem el fet que des dels ajuntaments, entitats socials, cossos de seguretat i ciutadania en general hi hagi un interès i un compromís creixents per unir esforços i treballar per aconseguir que les dones i les persones LGTBI puguin gaudir de l’espai públic, i en particular de l’oci nocturn, en plena llibertat i seguretat i en igualtat de condicions, sense patir cap tipus de violència.

És per això que des de fa més d’un any La Plataforma va impulsar el projecte de Punt Lila, en què ens fem càrrec de la instal·lació d’un espai de referència que es col·loca a un lloc visible de les festes i que actua com a punt d’informació, assessorament i ajuda enfront de les violències masclistes. Aquest punt està atès per professionals especialment sensibilitzats i formats en aquest àmbit i que coneixen el protocol d’actuació. El nostre objectiu és treballar per fer de la festa un espai lliure i segur per a tothom i ho fem de manera professional i rigorosa.


Carpes, materials, formació i activitats

Dins d’aquest servei, a més del personal degudament format, també es poden incloure el lloguer de la carpa lila personalitzada, amb els missatges i logos de cada ajuntament o esdeveniment, així com el disseny i producció de tot tipus de material per fer sensibilització: des de flyers informatius a targetes amb el telèfons d’emergència, cartells, pancartes, etc. i també polseres o xapes amb missatge. Tota la maquinària de comunicació de La Plataforma al servei dels punts liles i de la lluita envers la violència masclista.

Punt Lila a la Festa Major
Material disponible al Punt Lila de la Festa Major de Santa Coloma de Gramenet

A més, també es pot contractar la formació a càrrec d’una professional experta en l’atenció a víctimes de violència masclista.

Enguany s’ha incorporat la possibilitat de realitzar també activitats infantils en horari de matí o tarda per tal d’educar des de ben petits en la igualtat. Algunes de les activitats més dastacades han estat un taller de xapes amb missatges en pro de la igualtat i un Qui És Qui de personatges femenins importants de la història.

Tota la feina es poca per intentar eradicar aquesta xacra social que és la violència masclista, però des de La Plataforma continuarem treballant i innovant per aconseguir que la festa sigui un espai divertit i segur per a tothom.

Per a més informació podeu escriure’ns a puntlila@plataformadecomunicació.com.